Jakou esenci či aroma najdeme v červeném víně?

Esence červené víno

Aroma  je  jedna z nejdůležitějších složek při hodnocení kvality  vína.  Pokud  tedy  chceme  dokonale  ohodnotit kvalitu   dobrého   vína,   musíme   být   schopni   rozlišit veškeré rozdíly aroma. Rozeznat  všechna  aroma,  která  mohou  být  dobrým vínem  vytvořena  je  obtížný  úkol  a  k jeho  dosažení  je nutno mít velmi dobře trénované čichové buňky.
Firma Gutea vám představuje patentovaný produkt Esence pro červená vína 12 lahviček Pulltex Red Wine Essence Set, který je dokonalým pomocníkem pro trénink vašich čichových buněk a je zaměřen na červená vína. Tato   souprava   aroma   vám   dá   možnost   naučit   se ohodnotit  a  vychutnat  kvalitu  vína  a  poznat    jeho celkový charakter. 

107764_1

Způsob použití soupravy

  1. Vyberte  jednu  lahvičku  ze  soupravy,  otevřete  ji  a  přibližujte  ji  ke  svému  nosu  dokud  neucítíte aroma. Zkuste toto aroma rozpoznat.
  2. Číslo lahvičky s příslušným aroma najděte v brožuře „Kolekce aroma“, která je v této soupravě a ujistěte se, že vaše vnímání je správné.
  3. V této  brožuře najdete všechny informace, popisy a příklady aroma, která nacházíme ve víně a vy se také naučíte, které  odrůdy  hroznů  a  vína  tyto aroma obsahují.
  4. Opakováním výše popsaného postupu si zapamatujete rozdílnosti aroma, které ve víně můžete nalézt.

Upozornění: Lahvičky s aroma by neměly být otevřeny déle než je   nezbytně   nutné,   jinak   budou   aroma   rychleji ztrácet  na  intenzitě.  Uvědomte  si  také,  že  naše čichové buňky se velmi snadno nasytí těmito aroma a proto je nejlépe nedělat mnoho čichových pokusů v jednom intervale. K dispozici  jsou  soupravy  s obsahem  12,  24  a  40ti druhů  aroma.  Jednotlivé soupravy si vyberte podle specializace  a  také  podle  toho, jaké úrovně vašich čichových schopností chcete dosáhnout.


jahody KJAHODY
1
Měli bychom rozlišit divoce a kulturně rostoucí jahodníky (jejich rozmanitost pochází z Ameriky). Jahody jsou velmi široce užívané, do marmelád nebo likérů. Ve skupině ovocných aromat je jahoda charakteristická a můžeme ji najít v Rosé nebo červených druzích vína. Každá réva přináší různou sílu tohoto aroma: la Fraise (pěstovaný na Korsice) je nejvíce charakteristický a známý, nejen pro jeho schopnost přenášet tuto vůni, ale také pro jeho barvu a sytost. Další vína, která toto aroma obsahují Pinot Noir, Merlot, Gamay... 

 
švestka K
ŠVESTKA
2
Švestkový strom má  elipsovité,  mírně  pilovité  listy  a  bílé  květy,  které  jsou  seskupené  v  chomáčcích. Vyskytují  se  spolu  s  listy  ve  stejnou  dobu.  Plody tedy   švestky,   jsou   žluté,   zelené   nebo   fialové peckovice většinou pokryté mírným voskem. Rostou v  Evropě,  Asii  a  v  severní  Africe  a  na  mnohým místech  jsou  pěstované  nejen  pro  ovoce,  ale  i  pro dřevo.  švestka  se  široce  využívá  k  výrově  lihovin (Pacharan,   Sloe,   Prunelle  Sauvage,  slivovice..). Vůni švestek najdeme v hlavněčervených, přírodněsladkých  vínech  jako  Port  nebo  Rancio.  Náznaky švestky se mohou objevit i ve vínech příliš starých nebo špatně uchovávaných.

 červený ribíz K
ČERVENÝ RYBÍZ
3
Červený rybíz je nejvíce znám jako sirup. Kyselinku, ovocnost a svěžest  chutnající  po červeném  rybízu je  možné  charakterizovat  jako  aroma červeného ovoce.    Toto    charakteristické    aroma    můžeme nejsnáze  nalézt  v rosé  vínech  a  také  v hroznech, které nedosáhly plné zralosti.

 maliny K
MALINY
4
Maliny jsou ovoce pocházející z maliníkového keře, který je trnitý a roste v kopcovitém terénu. Ve svém výrazu a chuti jsou podobné ostružinám. Je to velmi oblíbené a ceněné  ovoce  se  sladce  trpkou  chutí. Má  komplexní,  jednoduše  rozeznatelné  aroma.  Při kvašení   hroznů   různých   odrůd   můžou   vznikat ovocné  aromatické  tóny  podobné  malinám.  Toto aroma   můžeme   nalézt   jak   v červených   vínech (Gamay,  Merlot,  Syrah  ...)  tak  také  v rosé  vínech odrůdy Grenache.

 lekorice K
LÉKOŘICE
5
Z kořenů lékořice  se dělaly tyče pro děti, z kterých měly  radost.  Toto  aroma  se řadí  mezi  dřevěné, rostlinné  a  kořenářské  vůně.  Při  degustaci  vín,  si této  vůně  všimneme  hned  po  ochutnání.  Odrůdy Monastrell, Merlot a Syrah zpravidla    obsahují lékořičnou vůni. U odrůdy Merlot ji najdeme u vín jako Penedes,  Priorato,  Jumilla,  Costers  del  Segre  nebo Saint-Emilion.

 borovice K
BOROVICE
6
Ve většině částech světa  roste  mnoho  druhů  tohoto jehličnatého  stromu,  od  pobřeží  až  po  nadmořskou výšku  2 500 metrů. Charakteristická vůně borovice je velmi dobře rozeznatelná a používaná už od starověku  jako  balzám,  parfém  a  osvěžující  vůně. Toto  aroma  je  běžné  a  velmi  známé  ve  středomoří  a  proto  může  být  dobře  rozeznatelné  v červených vínech  této  oblasti,  není však  vyloučené, že toto aroma najdeme i ve vyzrálých a osobitých vínech jako jsou Medoc a Santenay.

tabák K 
TABÁK
7
Kolonisti přinesli tabák  z  Ameriky  a  zanedlouho  byl představený ve vyšší společnosti   ze   západu.   Je používaný  různými  způsoby:  kouřící  nebo  žvýkací, černý  nebo  aromatizovaný,  doutník  nebo  cigareta. Měli bychom rozlišit vůni sušeného tabáku a tabáku  sloužící ke kouření.  Aroma  listů  patří  do rostlinných  vůní,  kdežto  vůně  kouřícího  tabáku  patří do kouře. Oba můžeme objevit při degustaci vín. 

 pepř K
PEPŘ
8
Bílý pepř se  získává  ze  zralých  plodů  pepřovníku obecného zato černý pepř, se získává  z  usušených  plodů  pepřovníku černého.  Oba  druhy pepře  jsou  nejstaršími  známými  druhy  koření  hlavněv Indii nebo na Srí Lance, ale také  v některých tropických zemích. Pepřové aroma může ve  víně  vznikat  z  různých  zdrojů.  Prvním  je ze zeměkde je réva pěstovaná, kde se k této vůni více hlásí. Druhým  ze  zdrojů  je  přímo  ve  víně,  je  to  hlavněGrenache  a  v  malém  rozsahu  Tempranillo,  Carinena nebo Monastrell. Také sudy mohou způsobit tuto vůni, kde dřevo obsahuje kořeněné látky.

 čokoláda K
ČOKOLÁDA
9
Čokoládová pochoutka je velmi známá a populární. Jejím základem je kakao a cukr, někdy se přidává skořice nebo vanilka. Evropanům byla představena španělskými cestovateli z Mexika. Přidáním cukru a zlepšením technologických postupů se používání čokolády rozšířilo do celé Evropy. Postup výroby zahrnuje pražení kakaových bobů, mletí, míchání s cukrem a aromatickým kořením (skořicí, vanilkou), mícháním a zahříváním, nakonec modelováním a chlazením. Toto aroma můžeme objevit ve výběrových červených vínech: Priorato, Cote-hu-Rhone, Port, Graves... 

lanýž 2 K
LANÝŽ
10
Tato houba roste    v kořenech    určitých    stromů a nachází se hlavně ve Španělsku, Itálii a ve Francii. Nejcennější   lanýže   jsou   nacházeny   v dubových lesích.  Aroma  lanýžů  je  velmi  komplexní  a  obtížně popsatelné. Je to něco mezi rostlinným a živočišným aroma   a   je   příbuzné   vůni   humusu,   tlejícího   listí  a   hmyzu.   Toto   aroma   můžeme   nalézt   v dobře vyvinutých,    komplexních,    těžkých    vínech,    které pozvolna ukazují svoji aromatickou bohatost. Jsou to například  Priorito,  Rioja,  Ribera  de  Duero,  Médoc, Cotés-du-Rhóne.

 vanilka K
VANILKA
11
Vanilka je luskovité  ovoce,  rostoucí  na  vanilkovém keři. Po usušení, je široce využíváno jako aromatické koření v potravinářství. Toto aroma přechází do vína jeho   zráním   v   dubových   (barrikových)   sudech. Některá vína a odrůdy podporují sudové stárnutí lépe než   jiné,   jako   třeba   Cabernet   Sauvignon   nebo Tempranillo,  které  se  produkují  v  Ribera  de  Deuro, Bordeaux,  Kalifornie,  Chile,  Rioja,  tato  vína  mohouobsahovat tuto vůni.

 kůže 2 K
KŮŽE
12
I přesto, že  rozsah  tohoto  aroma  je  značný,  jde v podstatě o vůni uvolněnou z vyčištěné dobytčí kůže. Ačkoli   mohou   kůže   produkovat   nepříjemné  vůně, během činění   jsou uvolňovány   i   příjemné   vůně, zejména  ty    dřevnaté  (taniny).  Toto  je  aroma  třetího stupně  a  během zrání vína podstatně zesílí. Proto je obtížné objevit toto aroma v mladých vínech nebo vevínech, které dále nezrají. Vína bohatá na taniny jako jsou    Monastrell, Tannat nebo Merlot    mohou produkovat známky tohoto aroma.

https://www.gutea.cz/admin/archiv-novinek/#news-3335