Jakou esenci či aroma najdeme v bílém víně

Esence White Grape

Aroma  je  jedna z nejdůležitějších složek při hodnocení kvality  vína.  Pokud  tedy  chceme  dokonale  ohodnotit kvalitu   dobrého   vína,   musíme   být   schopni   rozlišit veškeré rozdíly aroma. Rozeznat  všechna  aroma,  která  mohou  být  dobrým vínem  vytvořena  je  obtížný  úkol  a  k jeho  dosažení  je nutno mít velmi dobře trénované čichové buňky.

Firma Gutea vám představuje patentovaný produkt Esence pro bílá vína 12 lahviček Pulltex White Wine Essence Set, který je dokonalým pomocníkem pro trénink vašich čichových buněk a je zaměřen na bílá vína. Tato   souprava   aroma   vám   dá   možnost   naučit   se ohodnotit  a  vychutnat  kvalitu  vína  a  poznat    jeho celkový charakter. 

107765_1

Způsob použití soupravy

  1. Vyberte  jednu  lahvičku  ze  soupravy,  otevřete  ji  a  přibližujte  ji  ke  svému  nosu  dokud  neucítíte aroma. Zkuste toto aroma rozpoznat.
  2. Číslo lahvičky s příslušným aroma najděte v brožuře „Kolekce aroma“, která je v této soupravě a ujistěte se, že vaše vnímání je správné.
  3. V této  brožuře najdete všechny informace, popisy a příklady aroma, která nacházíme ve víně a vy se také naučíte, které  odrůdy  hroznů  a  vína  tyto aroma obsahují.
  4. Opakováním výše popsaného postupu si zapamatujete rozdílnosti aroma, které ve víně můžete nalézt.

Upozornění: Lahvičky s aroma by neměly být otevřeny déle než je   nezbytně   nutné,   jinak   budou   aroma   rychleji ztrácet  na  intenzitě.  Uvědomte  si  také,  že  naše čichové buňky se velmi snadno nasytí těmito aroma a proto je nejlépe nedělat mnoho čichových pokusů v jednom intervale. K dispozici  jsou  soupravy  s obsahem  12,  24  a  40ti druhů  aroma.  Jednotlivé soupravy si vyberte podle specializace  a  také  podle  toho, jaké úrovně vašich čichových schopností chcete dosáhnout.

Citron K
CITRON
13
Citroník je pěstovaný ve Středomoří. Citron je známý svou světle žlutou slupkou a kyselou dužninou. Kyselost je hlavní vlastností tohoto ovoce. Vůně citronu ve víně je přirozeně spojená s jistým stupněm kyselosti, můžeme si jí všimnou u suchých bílých vín, zvláště z chladných oblastí, jako třeba Riesling.

Grapefruit K 
GRAPEFRUIT
14
Grapefruit je citrusové ovoce typické pro středozemní klimatické pásmo. Grapefruitový strom může dosáhnout výšky až 10 m a vyžaduje teplé klima. Chuť grapefruitu je charakteristická pro svoji lehce nahořklou chuť. Jeho aroma může být jednoduše objeveno v kvalitních bílých vínech. 

 
Kdoule K
KDOULE
15
Strom kdoule (Cydonia oblonga) pochází z Asie a nyní je také pěstován v Jižní Evropě. Toto ovoce je charakterizováno jeho příjemnou vůní. Je žluté velké jako rajče, je používáno na výrobu džemu a cukrovinek a také v medicíně pro jeho proti průjmové vlastnosti. Především vína získaná z odrůdy Chenin blanc  obsahují  aroma  kdoule:  suchá,  dobře vyzrálá kvalitní bílá vína (Penedés, Savennieéres, Loire Valley...) V některých případech můžeme toto charakteristické aroma vychutnat v rosé vínech a šampaňském v odrůdy Chardonnay 

Jablko K 
JABLKO
16
Existuje mnoho odrůd jablek: Golden delicious, Reneta, Jonathan ... Jablka nejenže propůjčují svoje aroma určitým vínům, ale jsou také základem významných nápojů v chladnějších oblastech, tak jako je jablečné víno nebo pálenka jako Kalvádos. Aroma jablek je charakterizováno jeho jemností a ovocnými tóny. Měli bychom rozlišovat mezi zralými a zelenými jablky, obě aroma jsou přítomna v určitých vínech, částečně v mladých bílých vínech, šumivých vínech, bez opomenutí famózního bílého vína Manzanilla.

Broskev K 
BROSKEV
17
Strom broskvoně pochází z Persie a v současnosti je kultivován pro pěstování ve Středozemním klimatickém pásmu. Kvete malými růžovými kvítky, nejvíce jsou ceněny plody, sametové a šťavnaté spojené s letním obdobím. Toto aroma můžeme najít především ve vysoce kvalitních bílých vínech. Chardonnay je víno, které hlavně poskytuje toto aroma, ačkoliv může být odlišné dle regionu. Další vína, která vyjadřují toto aroma mohou být Tramín červený, Sauvignon, Chenin Blanc, Pinot Blanc.
 
Merunka K
MERUŇKA
18
Známá a používaná za Římanů. Merunka pochází z Číny a Arabové ji rozšířili po středomoří. Toto jemné aroma najdeme v likérových druzích vína, v některých suchých, bílých vínech a v některých Cotes-du-Rhone. Meruňkové vůně si můžeme všimnout i u Muškátu, Gewurztraminer nebo Rieslingu.

Banán K
BANÁNY
19
Banány jsou ovoce rostoucí na banánovém stromu (banánovníku). Tento strom dosahuje výšky až 6 m a roste v tropických oblastech s vysokými teplotami a vydatnými vodními srážkami. Aroma zralých banánů bývá znatelné v takzvaných mladých červených vínech. Typickým příkladem je beaujolais nouveau. Můžeme ho také objevit ve vínech vyráběných metodou karbonické macerace. V bílých vínech může být toto aroma nalezeno v odrůdách Chardonnay, Chenin blanc i Pinot blanc. 

Lískový oříšek K 
LÍSKOVÝ OŘÍŠEK
20
Běžný ořechový strom v Evropě dosahuje výšky 4 m v teplejších oblastech může mít i devět metrů. Listy jsou zakulacené, mírně pilovité a bílé květy, které jsou pospolu v úžlabí větviček. Lískový ořech uvolňuje charakteristickou vůni, která může být zařazena buď v oříškové kategorii nebo empyreumatické kategorii vůní, my doporučujeme vůni pečených lískových ořechů. Toto aroma najdeme převážně v bílých vínech z dubových sudů odrůdy Chardonnay. Oříšek můžeme také najít v šumivých vínech stejné odrůdy.

Včelí vosk K 
MED
21
Tento široce užívaný produkt, vytvořený včelami se užívá v potravinářství, a i v medicíně. S vínem tvoří úzké vztahy, zvláště s bílým vínem. Toto aroma se může vytvořit při zrání vína v dubových sudech, ale i při nadměrném zrání, které způsobuje nadměrné množství cukru ve víně. Sladká stolní vína a Muscatels mají specifický význam této vůně. 

Damask Rose K 
RŮŽE
22
Růže byla vždy ceněna v západním světě pro svoji krásu a příjemnou vůni. Vůně růží byla používána a stále ještě je využívána v parfumerii, kosmetice a také jako osvěžující aroma. Aroma růží je spojeno s muškátovými odrůdami hroznů, ze kterých jsou vyráběna vína se sladkým a ovocným aroma tak jako je Tramín červený. Některá růžová vína vyrobená z odrůdy Grenache, získávají stopy po aroma růže v buketu vína. Aroma růže můžeme ucítit také v lahvově zralém kvalitním červeném víně.

Zimolez kozí list K 
ZIMOLEZ (KOZÍ LIST)
23
Zimolez je rostlina s trubičkovitými květy tvořící okvětí, charakteristické svým tvarem a příjemnou vůní. Zimolez kozí list je popínavá rostlina s eliptickými listy a žlutými květy, sloužící jako živé ploty v celé Evropě. Tuto vůni najdeme v mladých, spíše suchých bílých vínech, zvláště v čerstvě nových, například Alsace Riesling. Můžeme si jí všimnout ve francouzských sektech, Katalánských sudech nebo v Burgunském bílém. 

Zimostráz K 
ZIMOSTRÁZOVÉ DŘEVO
24
Zimostrázové dřevo je planě rostoucí rostlina, která roste v zakrslých houštinách. Je používané v zahradnické architektuře pro tvoření sousoší. Vůně je velmi intezivní a charakteristická. Najdeme ji v Sauvignon Blanc révě, která produkuje vynikající bílé druhy vína.

https://www.gutea.cz/admin/archiv-novinek/#news-3335