LAGUIOLE (Francie) městečko světového výrobce tradičních nožů

Vesnice Laguiole (FRANCIE)

Laguiole, ráj žuly a sedlových střech uprostřed zeleného a modrého moře. 1200 obyvatel zde hájí své kulturní dědictví a kreativitu s vášní a nadšením.

Laguiole

 

Hned za zatáčkou ve výšce přes 900 m leží vesnice Laguiole, hrdě postavená kolem kostela Saint-Matthieu. Cesta autem vás za pouhých pár set metrů přenese ze zelené a modré náhorní plošiny Aubrac, poseté hnědými tečkami stejnojmenných krav, do živého centra vesnice, kde několik obchodů prodává gastronomické produkty tradičně vyráběné v Aubrackém kraji. Mezi ně patří i slavné nože Laguiole a dílna Forge de Laguiole, kde lze celý rok zdarma navštívit obchod i výrobní závod.

 

Aubrac Taurus

 

 

Gastronomie, která je jednoduchá ... a znovu vyhledávaná

Při procházce po vesnici se můžete zastavit v kterékoli z restaurací, které podávají lagiolské Pétites (jehněčí pansette obklopuje nádivku složenou z telecího a jehněčího břicha, pár bylin, vše se pak vaří v domácím vývaru), místní sýry, pokrmy z telecího a jehněčího masa a uzené šunky vařené v bílém víně a bylinkové omáčce. Petéti se podávají s aligotem, místním jídlem ze sýra a brambor - kombinace velice chutná. Chcete-li dokončit své jídlo, nezapomeňte ochutnat voňavou, sladkou briošku, jemně provoněnou vodou z pomerančových květů.

 

cafe-francais-de-laguiole 2

 

 

 Michel & Sébastien Bras, michelinští kuchaři z Laguiole

Díky nim jsou Laguiole a oblast Aubrac stejně známé jako nože. Gastronomie vesnice, podporovaná majitely řady obchodů a řemeslníků v Laguiole, si díky Michelu Brasovi udělala mezinárodní jméno. Kuchař s michelinskou hvězdou vytvořil kulinářský vesmír, kde příchutě náhorní plošiny Aubrac najdete neporušené i v jeho pokrmech, z receptů uznávaných kritiky restaurací a zbožňovaných zákazníky. Pokračující úspěch jeho restaurace nyní zajišťuje jeho syn Sébastien Bras.

 

Bras restaurant 3Bras restaurant 

Poznámka: Michel Bras a jeho bratr André navrhli nůž na sýr vyráběný výhradně společností FORGE DE LAGUIOLE.

Podrobnější informace o tomto noži naleznete zde 

https://www.gutea.cz/admin/archiv-novinek/#news-3335