Forge De Laguiole návod na údržbu vinařského nože

Než poprvé použijete Váš vinařský nůž, s potěšením si ho prohlédněte a obdivujte práci našich nožířů. Právě jste získali nebo obdrželi luxusní vývrtku na víno Forge de Laguiole. Zveme vás, abyste si před jeho použitím přečetli našeho průvodce údržbou. Váš nůž potřebuje minimální péči, aby zůstal v dobrém stavu a byla zaručena jeho dlouhá životnost.

Stáhnout náš manuál si můžete zde Sommeliérské nože návod k údržbě

Sommelierské nože nemají rády vodu ani myčku
Nůž Laguiole by se neměl mýt, musí se otřít. Přírodní materiály rukojeti, jako jsou vzácná dřeva nebo rohovina, jsou citlivé na vlhkost, proto je lepší mít nůž na suchém místě.
Sommelier voda

Kovové části

Doporučujeme otřít různé kovové části sommelierského nože měkkým, mírně navlhčeným hadříkem a poté ihned otřít suchým hadříkem.

Sommelier kovové části

Mechanismus

Pro zachování mechanismu vašeho vinařského nože je nutné čas od času přidat kapku oleje (multifunkční olej 3 v 1 nebo rostlinný olej). Při zavřeném mechanismu dejte olej na spoj čepele a vývrtky, znovu otevřete, aby se olej nanesl na celý mechanismus a nakonec přebytky setřete.

Při použití vinařského nože musí být vývrtka umístěna svisle uprostřed korku. Zabraňte úplnému zavrtání vývrtky, aby nedošlo k proražení korku.

Vývrtka musí být držena rovně, ve směru hrdla láhve. V opačném případě riskujete zkroucení nebo oslabení hmoty korku. Potom použijte páku.

Sommelier mechanismus

Rukojeť

• Dřevěná rukojeť: Dřevěný nůž může časem získat lehkou patinu, pro jeho ochranu a zachování krásného vzhledu můžete použít trochu lněného oleje pro výživu dřeva.

• Rukojeť rohoviny: rohy jsou velmi citlivé na změny teploty a vlhkost, proto uchovávejte svůj nůž z rohoviny na suchém místě při pokojové teplotě.

• Akrylové rukojeti, stlačená tkanina, syntetické materiály: Údržba těchto nožů je usnadněna, tyto materiály jsou méně citlivé než přírodní materiály. Pro čištění stačí otření vlhkým hadříkem a poté suchým hadříkem.

• Kostěná rukojeť: Pokud jde o skladování nože, dbejte na to, aby byl mimo kožené pouzdro. Při delším kontaktu může vyčinění kůže zašpinit rukojeť nože.

Sommelier rukojeť

Podhlavníky

Náš sommelierský nůž má pevné nerezové podhlavníky a snadno se čistí, stačí rychlé otření vlhkým hadříkem.

Pozor, kovové části se mohou poškrábat při kontaktu s jinými kovovými předměty (klíče, mince…)

Sommelier podložky

Náš záruční a pozáruční servis

Poskytujeme opravy a poprodejní servis všech nožů vyrobených v našich dílnách Forge de Laguiole (v závislosti na dostupnosti určitých surovin a náhradních dílů). Všechny naše nože Forge de Laguiole mají záruku na výrobní vady při běžném používání. Každý nůž Forge de Laguiole může být udržován (leštěn, broušen) a opravován s péčí našich nožířů.

Pokud byste chtěli zavolat na náš poprodejní servis, můžete nás kontaktovat na m.kirchner@gutea.cz. K požadavku přiložte fotografii vašeho nože, abychom jej mohli identifikovat. Po navázání tohoto prvotního kontaktu vám sdělím další kroky, které je potřeba dodržet pro správnou manipulaci s vaším nožem. Nezapomeňte uschovat všechny části nože, pro co nejúplnější posouzení.
U jakékoli opravy se postaráme o provedení kompletního posouzení a zašleme vám podrobný odhad. Bez vaší předchozí dohody nebude provedena žádná placená oprava. Upozorňujeme, že na základě jednoduché fotografie nelze potvrdit odhad ceny opravy.
Dodržováním těchto tipů pro údržbu si budete moci uchovat svůj zavírací nůž Forge de Laguiole po mnoho let a předat jej dalším generacím!

Stáhněte si našeho průvodce používáním zavíracího nože Forge de Laguiole zde Sommeliérské nože návod k údržbělabel

https://www.gutea.cz/admin/archiv-novinek/#news-3335