Forge De Laguiole návod na údržbu zavíracího nože

Než poprvé použijete Váš kapesní zavírací nůž, s potěšením si ho prohlédněte a obdivujte práci našich nožířů. Právě jste získali nebo obdrželi zavírací nůž Forge de Laguiole. Zveme vás, abyste si před jeho použitím přečetli našeho průvodce údržbou. Váš nůž potřebuje minimální péči, aby zůstal v dobrém stavu a byla zaručena jeho dlouhá životnost.

Stáhnout náš manuál si můžete zde Zavírací nože návod k údržbě

Zavírací nože nemají rády vodu ani myčku

Nůž Laguiole by se neměl mýt, musí se otřít. Přírodní materiály rukojeti, jako jsou vzácná dřeva nebo rohovina, jsou citlivé na vlhkost, proto je lepší mít nůž na suchém místě.
Údržba_kapesní_nůž_1bMechanismus

Pro zachování mechanismu vašeho zavíracího nože je nutné čas od času přidat kapku oleje (víceúčelový olej 3 v 1 nebo rostlinný olej).S nožem v zavřené poloze dejte olej na spoj mezi čepelí a pružinou, znovu otevřete, aby se olej nanesl na celý mechanismus a nakonec přebytečný olej setřete. U dvou a třídílných nožů můžete provést stejnou operaci i s vývrtkovým mechanismem a mechanismem šídla.
Údržba_kapesní_nůž_2bČepel

Chcete-li odstranit zbytky jídla, doporučujeme otřít čepel měkkým hadříkem nebo houbou, která je mírně navlhčená, a poté jej ihned otřít suchým hadříkem. Pro zachování dlouhé životnosti čepele můžete nanést trochu oleje k vytvoření ochranného filmu (potravinářský olej). 
Údržba_kapesní_nůž_3bNaše různé typy čepelí

Čepel T12: Ocel T12 je exkluzivní francouzská ocel válcovaná za tepla v ocelárnách Bonpertuis. Tato ocel je směsí chromu a uhlíku a je tedy polonerezová, což zaručuje vysokou kvalitu ostří a snadné ostření. Některé velmi kyselé potraviny mohou tuto čepel zoxidovat, proto se po použití doporučuje čepel otřít vlhkým hadříkem a osušit, aby se zabránilo vzniku oxidačních skvrn.
Čepel z uhlíkové oceli XC75: Čepel z uhlíkové oceli XC75 časem zoxiduje a otupí, to je zcela normální. Uhlík je oxidovatelný, což mu dává vynikající řezné vlastnosti a snadné přeostřování. Doporučuje se také čepel ihned otřít vlhkým hadříkem a pečlivě osušit pro oddálení oxidace, doporučuje se také aplikace kapky jedlého oleje pro vytvoření ochranného filmu.
Nerezová damašková čepel: Doporučujeme vám po každém použití čepel damaškového nože z nerezové oceli očistit vlhkým hadříkem a před uložením na suchém místě osušit.
Karbonová Damašková čepel: Údržba je stejná jako u čepele z uhlíkové oceli. Abyste zachovali umělecké zakřivení a vzory vašeho damaškového uhlíku, můžete na čepel nanést jedlý olej.
Údržba_kapesní_nůž_4b
Ostření čepele

Pro pravidelné ostření pro zachování optimální kvality ostří vašeho nože vám doporučujeme ostřit na přírodním kameni (kámen před broušením navlhčete asi deset minut) při dodržení úhlu ostření 20°. Níže naleznete ukázkové video.

Ujistěte se, že nůž pravidelně brousíte, abyste zachovali jeho ostří. Pokud je třeba upravit ostří čepele, doporučujeme vám kontaktovat náš poprodejní servis Forge de Laguiole.

Samozřejmě doporučujeme běžné používání našeho nože, čepel by neměla být používána jako páka nebo šroubovák, což by mohlo způsobit poškození, na které se nevztahuje záruka.

 

Podívejte se na ukázku ostření čepele Ukázka ostření


Údržba_kapesní_nůž_5b
Rukojeť

Dřevěná rukojeť: Dřevěný nůž může časem získat mírnou patinu, pro jeho ochranu a zachování krásného vzhledu jej čas od času vyživujte lněným olejem.

Rukojeť z rohoviny: Rohy jsou velmi citlivé na změny teploty a vlhkost, takže nůž z rohu uchovávejte na suchém místě při pokojové teplotě.

Nerezové, hliníkové nebo akrylové rukojeti, ze stlačené tkanina, syntetické materiálů: Údržba těchto nožů je usnadněna, tyto materiály jsou méně citlivé než výše popsané přírodní materiály. Pro čištění stačí otření vlhkým hadříkem a poté suchým hadříkem.

Rukojeť z mamutí slonoviny, kosti, klů z prasete bradavičnatého: Pokud jde o skladování nože, uchovávejte jej mimo jeho kožené pouzdro. Při delším kontaktu může vyčinění kůže zašpinit rukojeť nože.

Údržba_kapesní_nůž_6b

Podhlavníky - Bolsters

Co je to podhlavník nebo bolster? Podhlavníky nebo také bolstry jsou kovové konce rukojetí nožů. Jejich funkce je jak estetická, proto se dělají z různých materiálů, tak i pomáhají zpevnit a zcelit rukojeť.

Mosazné podhlavníky: Pokud podhlavníky ztratí část svého lesku nebo mírně zoxidují, můžete použít přípravek na údržbu z mosazi/mědi (typ zrcadla). Poté důkladně rozetřete, aby se obnovil jejich původní lesk.

Nerezové podhlavníky: masivní nerezové podhlavníky se snadno čistí, stačí rychlé otření vlhkým hadříkem.

Pozor, kovové části se mohou poškrábat při kontaktu s jinými kovovými předměty (klíče, mince…)

Údržba_kapesní_nůž_7b

Náš záruční a pozáruční servis

Poskytujeme opravy a poprodejní servis všech nožů vyrobených v našich dílnách Forge de Laguiole (v závislosti na dostupnosti určitých surovin a náhradních dílů). Všechny naše nože Forge de Laguiole mají záruku na výrobní vady při běžném používání. Každý nůž Forge de Laguiole může být udržován (leštěn, broušen) a opravován s péčí našich nožířů.

Pokud byste chtěli zavolat na náš poprodejní servis, můžete nás kontaktovat na m.kirchner@gutea.cz. K požadavku přiložte fotografii vašeho nože, abychom jej mohli identifikovat. Po navázání tohoto prvotního kontaktu vám sdělím další kroky, které je potřeba dodržet pro správnou manipulaci s vaším nožem. Nezapomeňte uschovat všechny části nože, pro co nejúplnější posouzení.
U jakékoli opravy se postaráme o provedení kompletního posouzení a zašleme vám podrobný odhad. Bez vaší předchozí dohody nebude provedena žádná placená oprava. Upozorňujeme, že na základě jednoduché fotografie nelze potvrdit odhad ceny opravy.
Dodržováním těchto tipů pro údržbu si budete moci uchovat svůj zavírací nůž Forge de Laguiole po mnoho let a předat jej dalším generacím!

Stáhněte si našeho průvodce používáním zavíracího nože Forge de Laguiole zde Zavírací nože návod k údržbělabel

https://www.gutea.cz/admin/archiv-novinek/#news-3335