Kování jako součást nože

Kování jako součást nože

 

Vykováváme všechny kovové komponenty obsažené v našich nožích Forge de Laguiole.

 

Výroba čepelí

Naše čepele jsou vyrobeny z oceli T12, buď z XC75 (uhlíková ocel), damaškové nerezové oceli nebo uhlíku. Ocel T12, je vyráběná výhradně pronaši kovárnu Forge de Laguiole, kombinuje odolnost, odolnost proti rzi a snadné ostření. Unikátní metody kování společnosti Forge de Laguiole v kombinaci s popouštěním dávají čepeli dokonalý břit. Ocel pochází z francouzského regionu Isère. První fází je odříznutí „kostry“ čepelek před jejich vložením do indukční pece.

Základní surovina O

Ty se pak zahřívají, dokud nebudou třešňově červené (na 900/1 000 ° C během 6 sekund v indukční peci). Čepele jsou poté kovány pomocí kladiva (300 tunový tlak). To nám dává první čepele ve tvaru zad, ostří a paty.

 

Kování čepele O

 

 

Čepel je poté za studena tvarována pomocí šidla („životnost“ jednoho šidla je mezi 15 – 20 000 čepelemi) a opatřena logem Forge de Laguiole.

 

 

Studené tvarování čepele O

 

Poté je čepel řezána gilotinou pomocí forem a 60tunového lisu (odpadní materiál je roztaven).

 

 

Lisovací hlava OVýlisek O

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakmile je čepel vyseknuta, je mírně ohnutá, takže před temperováním v oleji ji narovnáme, aby došlo k restrukturalizaci kovu. Abychom toho dosáhli, zahříváme čepele v košíku (200 čepelí na koš) na více než 1 000 ° C po dobu jedné hodiny, poté je okamžitě necháme vychladnout v oleji. Jakmile jsou nože studené, znovu se zahřejí na 200 ° C aby se dosáhlo žíhání. Čepele jsou tvarovány tak, aby jim jejich úhel V-hrany poskytoval precizní uložení do speciálního stroje k broušení čepele.

Při procesu žíhání se kov zahřívá na teplotu blízkou bodu tavení, poté se pomalu ochladí, aby ocel získala homogenní strukturu.

Popouštění: Zde se kov zahřívá na vysokou teplotu, poté se rychle ochladí v oleji a získá se vysoce odolná, ale křehčí ocel.

Následuje kalení. Jakmile je ocel temperována, jemně ji zahříváme, aby se snížila křehkost, což je způsob, kterým nastavujeme odpor ostří.

Pokud se zahřívá příliš dlouho nebo příliš rychle, povrch oceli má tendenci bobtnat. To má nepříznivý vliv na kvalitu řezu ostří.

Abychom udrželi povrch, musíme zajistit hranici teploty, na které je stav kovových změn překročen jen mírně a na velmi krátkou dobu. Potíž nastává, když tato čára hodnoty teploty mění polohu (výšku) v závislosti na obsahu oceli. Proto musíme dosáhnout teplot kolem 900–1 000 ° C.

 

Výroba podhlavníků a vložek

Naše podhlavníky a vložky jsou vyrobeny ze dvou druhů oceli:

  • Nerezová ocel (kovaná při vysoké teplotě)
  • Mosaz (kovaná za studena)

 Tyč z nerezové oceli se zahřeje na 900 ° - 1 000 ° C a poté se kuje.

Lisování bolstrů O

 Poté je lišta odříznuta

Vykovaný bolstr O

  ... a podhlavníky vystřiženy

Vystřižený podhlavník O

Výroba nerezové vložky a pružiny

Vložky jsou vyřezány z nerezových plechů. Podložky se poté přivaří na vložku (pájecí body jsou uvnitř).

 

Výroba nerezové vložky a pružiny 2 O

Výroba nerezové vložky a pružiny 1 O

 Vložky jsou poté před sestavením propíchnuty a vyleštěny.

 

Pružiny jsou řezány bez zahřívání.

 

Výroba nerezové vložky a pružiny 3 O

Výroba nerezové vložky a pružiny 4 O

Konec se zahřeje a poté se zploští lisem. To nám dává rovnou část pružiny, kde bude kovaná včela.

 

Výroba nerezové vložky a pružiny 5 O

 

Včela a horní část pramene jsou poté vyřezány (výzdoba na prameni je známá jako gilošování).

Stejně jako u lopatek se pružina zahřívá na 1000 ° C, poté se temperuje v oleji a následuje kalení.

 

Výroba nerezové vložky a pružiny 6 O

https://www.gutea.cz/admin/archiv-novinek/#news-3335